torstai 16. elokuuta 2012

Tom Lundbergin viikon kolumni


Tom Lundbergin viikon kolumni
Tässä v*!X&! kilometrikorvauksia


Euro romahtaa ja sen mukana Suomen talous. Vienti pysähtyy ja kotimainen kysyntä hyytyy. Väkeä heitetään kortistoon, Itämeri tukehtuu ja kilometrikorvauksia rajoitetaan. Rikollisuus kasvaa, veroja nostetaan, lohesta saa diabeteksen, maahanmuuttajat vievät eläkkeemme ja kolmas maailmansota syttyy. Vähemmästäkin ahdistuu, eikö vain?

Tuomiokellot soivat varsinkin mediassa. Avaa televisio tai sanomalehti, niin huomaat maailmanlopun olevan jo ovella; eläköön sananvapaus ja tiedonvälitys. Jos ottaisit kaikki kauhu-uutiset uhkana turvallisuudellesi ja mahdollisuuksillesi, kannattaa jo nyt heittää pyyhe kehään: mä en ala.

Jokainen peruskoulun käynyt muistaa vapaus-, jatko- ja talvisodan sekä 1930-luvun raskaat lamavuodet. Nykyiset huolenaiheet näyttävät niihin verrattuna kuin iloiselta sunnuntaibrunssilta. Kansakuntamme yhdistyi itsenäisyyttä edeltävien melskeiden jälkeen, selvisimme myöhemmin sodista, sotaveloista, jälleenrakennuksesta ja hyvinvointiyhteiskunnan luomisesta.

Kun tarkastelet elämääsi taaksepäin, huomaat selvinneesi rankoistakin kokemuksista. Olet silti elossa ja kenties vahvempana kuin olit ennen koettelemuksia – kuten me muutkin. Isäni kuoli, kun olin pieni, äitini menehtyi ollessani lukiossa. Olen kasvanut lastenkodissa, elänyt köyhyydessä, jäänyt auton alle, saanut potkut, sairastunut hengenvaarallisesti ja kokenut avioeron. Jos listaisin kaikki kriisit ja vastoinkäymiseni, listasta tulisi ilahduttavan pitkä.

Ajattele maratonjuoksijaa: runsaan 42 kilometrin varrella on tuskallista, kun elimistö menee maitohapoille, lihakset kramppaavat ja muut juoksevat kovempaa. Päätös jatkamisesta tai keskeyttämisestä käväisee väistämättä mielessä. Kun juoksijan tavoite on kirkas, matka jatkuu vaikeuksista huolimatta. Kyllä sä vaan alat.

Tunteet ovat ajatustesi lapsia. Avainsana on tietoisuus: kun havaitset vahingoittavien ajatustesi tuottavan vahingollisia tunteita, vaihda ajatuksesi. Muuten kielteiset tunteet ohjaavat elämäsi maratonia ilman, että ymmärrät, mistä jatkuva tuska, kipu ja ahdistus tulevat. Kun vaihdat ajatuksiasi, vaihdat tunnetilojasi. Synkästä mediakohinasta huolimatta näet todellisuutesi toisin ja alat nauttia sunnuntaibrunssistasi.

Kutsu kaveritkin mukaan.

-Tom Lundberg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti